Recension på WTTR av HD.se

Svajande manuskonstruktion


BIO. "
Welcome to the Rileys" sänder tydliga "amerikansk independentfilm"-film signaler, även om man inte ska bedra sig: regissören Jake Scott backas upp av pappa Ridley Scott och farbror Tony på produktionssidan.

Hur som helst förstår vi snabbt, att här handlar det om vanliga människor och deras relationer, kriser och vardag.
Anslaget är lätt teatralt, berättelsen rejält tillspetsad. Två av huvudrollerna spelas av riktiga skådespelare, kända sådana, men de är ändå inte filmstjärnor som ängsligt vårdar sitt varumärke. Och deras prestationer ska läggas på filmens pluskonto.

Paret som handlingen kretsar kring, Lois och Doug Riley, spelade alltså av Melissa Leo, som var fantastisk i "Frozen river" häromåret, och James Gandolfini alias Tony Soprano. Sedan deras dotter tragiskt dog håller sorgen hela deras liv i ett järngrepp. Lois torgskräck begränsar henne till en snäv bana runt förortsvillan i New Jersey, och hon håller i sin tur Doug som i en lina runt sig.

Allt förändras när Doug gör en utbrytning och åker på affärsresa till New Orleans. På en klubb träffar han den unga Mallory (Kristen Stewart från Twilight-filmerna), som rymt hemifrån och lever på att strippa och prostituera sig.

Trots att filmen på ett motsägelsefullt sätt högexponerar Mallorys kroppsliga företräden, är det fadershjärtat som vaknar hos Doug. Han blir mer eller mindre ett plåster på flickan, flyttar in i hennes unkna lägenhet och börjar renovera både det som rör sig och det som inte gör det. Att Mallory spjärnar emot gör honom bara ihärdigare.

Hur rörande Dougs enorma behov av att få vårda än är, så är hans beteende och hela situationen för underlig för att det ska gå att svälja.

Han verkar faktiskt lite sjuk i huvudet på ett sätt som inte bara kan komma ur sorg. Det blir inte mindre konstigt när Lois tar sig ur sin egensnickrade bur och ansluter sig.

Manuskonstruktionen är så tydlig att den gnager sönder all inlevelse. Inget blir bättre av ett symbolspråk som ställer det blodfulla New Orleans mot ett nordligt präktigt suburbia, och på ett ytterligt grumligt sätt speglar den trasiga Mallorys utåtagerande sexualitet i Lois pryda moderlighet.

Regi: Jake Scott
I rollistan: James Gandolfini, Melissa Leo, Kristen Stewart.
Längd: 1 tim, 50 min.
Röda Kvarn, Helsingborg
Betyg: 2

Recenserat av Malin Krutmeijer.



Källa
Bildkälla

Skrivet av: Jossan och Hanna
Tid: 14:05:47
Datum: 2011-01-25
agnes
är dom dumma eller? den filmen är såå bra! så tragisk men ändå finns det hopp liksom. Och både kristen och Melissa gör en jättebra prestation i denna film! gå och se den! fast jag antar att många på den här sidan redan har det:) jag tycker faktiskt att kristen skulle blivit nominerad till nåt pris för sin roll, typ golden globes eller SAG- awards eller kanske till och med en oscar. Hon är jätteduktig.
Tid: 17:39:00
Datum: 2011-01-25
emma
kasst, vet de inget alls? Filmen är helt under bar, jag håller med anges om att den är tragisk men att det ädå finns hopp. Alla filmer ska inte vara typiska Hollywoodfilmer med lyckliga slut. Så länge filmer förmedlar en känsla, en upplevelse eller att man går från biosalongen med minnet om filmen, så är filmen bra. Men, smaken är olika, det vet ju alla. Så detta kan ju vara en enda människa i Helsingborg som inte tyckte om den. Vem vet...?
• Diskussion är tillåtet, men inga kränkande eller rasistiska kommentarer. Tack!
• Länkar till bilder som inte släppts officiellt av filmbolagen raderas.
• Innan du ställer en fråga, läs igen vår FAQ. Din fråga kan redan vara besvarad och vi kommer då inte att svara på den igen.
• Svar på frågor skrivs i samma inlägg du kommenterar (förutom förfrågningar om länkbyten). Ska vi svara i din blogg, skriv det i din kommentar.
• Reklam raderas i de fall den inte skrivs i våra veckoposter.
• Spam raderas. Vi tvekar inte för att blockera IP-nummer vid upprepade spamkommentarer.
• Ibland kan det se ut som om din kommentar inte skickats. Oroa dig inte, den har troligen gjort det. Är du osäker så skicka den igen. Råkar det bli dubbla kommentarer raderar vi den ena.

Kom ihåg mig?
Namn


E-mail [dold]


URL


Kommentar